Bejelentkezés

Jelentkezési felhívás

A bringázás élmény – vándortáborozz kerékpáron! A tavalyi év sikeres kerékpáros vándortáborai után 2019 nyarán is lesz Vándortábor Program, a jól bevált régi és új útvonalakkal.

A Vándortábor Program Kerékpározni, túrázni, vizeken evezni minden gyerek álma. Az országot megismertetni, kalandokra lehetőséget adni minden felnőtt célja. A 2017-ben elindult Vándortábor Program keretén belül 2019-ban is a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával Vízi Vándortáborban, Erdei Vándortáborban és Kerékpáros Vándortáborban lehet részt venni.
A program célja a sport és a természetjárás, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és környezettudatos életmód támogatása a felső tagozatos és középiskolás fiatalok körében, továbbá az ismeretátadáshoz szükséges, elkötelezett pedagógiai munka képzésekkel történő megalapozása és elismerése. A résztvevők megismerhetik Magyarország természeti értékeit, kulturális örökségét is. Információ az összes vándortáborról: www.vandortabor.hu
A Vándortábor Program leveszi a pedagógusok válláról a táborszervezéssel járó előkészítő feladatok – szállásfoglalás, útvonaltervezés, étkezés, programszervezés – jó részét.

A kerékpáros vándortáborokról

A Kerékpáros Vándortábor Programot koordináló Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) céljául tűzte ki a diákok számára a hazai tájakon történő kerékpározás népszerűsítését, a hazai tájak világának megismertetését, felfedezését.
A Kerékpáros Vándortábor Program négy területen, az Őrségben, Észak-Magyarországon, a Felső-Tisza vidéken és a Körösök völgyében kínál kerékpáros – a Körösök völgyében vízi vándortáborral együtt – táborozási lehetőséget 2019. június 17. - augusztus 16. között.
A diákok előre megtervezett és biztonságos útvonalakon kerékpározhatnak (az egyik útvonalon vízitúrázhatnak is) saját pedagógusaik kíséretében. 6 éjszakát tölthetnek kiépített táborhelyeken, egy-kétnaponkénti táborváltással, emellett szervezett és ajánlott kulturális és természetismereti, valamint élményprogramokon vehetnek részt.

Jelentkezők köre

Jelentkezhetnek: felső tagozatos és középiskolás diákok (5-12. évfolyam) 15-25 fős csoportjai a következő intézmények szervezésében:

  • alapfokú közoktatási intézmények, beleértve az egyházi, önkormányzati és alapítványi fenntartású intézményeket is;
  • középfokú oktatási intézmények, beleértve az egyházi, önkormányzati és alapítványi fenntartású intézményeket is;
  • civil szervezetek (pl. szövetségek, egyesületek, alapítványok);
  • egyházak és egyházi jogi személyek;

azaz minden olyan intézmény, amely gyermek vagy ifjúsági közösségeket fog össze, és fontos szempontként kezeli a környezet megismerését, megvédését, a sportot, és a közösségüket építő program hasznos megvalósítását tervezi Magyarország kerékpáros túraútvonalain

Az is jelentkezhet a táborba, akinek nincs kerékpárja, vagy annak állapota nem megfelelő. A kerékpáros vándortáborban mindenki számára jó minőségű kerékpárt, sisakot, láthatósági mellényt, hazavihető kulacsot és szervizt, pótalkatrészeket biztosítunk, hogy az élményt ne gátolja technikai akadály.

Egyénileg is lehet jelentkezni azoknak a diákoknak, akiknek az iskolája nem indít vándortábori csoportot. Az egyéni jelentkezéseket az info@maketusz.hu e-mail címre kell elküldeni, az alábbi adatokkal: a résztvevő(k) neve, születési éve, milyen útvonalon és milyen időpontokban szeretne táborozni.

Kerékpáros vándortábori helyszínek a szálláshelyekkel

  • Őrség: Szentgotthárd, Őriszentpéter, Nádasd és Oszkó
  • Felső-Tisza-vidék: Fehérgyarmat, Penyige, Tivadar, Vásárosnamény, Tuzsér, Kisvárda
  • Észak-Magyarország rejtett kincsei: Salgóbánya, Szécsény-Pöstyénpuszta, Hollókő, Bánk, Zebegény, Kesztölc
  • Körösök völgye (3 nap kerékpározás, 3 nap vízitúra): Gyula, Békés, Köröstarcsa, Gyomaendrőd, Szarvas
  • Új útvonalaink
  • Balaton-felvidék (Nemesvámos - Káli-medence - Várvölgy)
  • Bükk - Aggtelek  (Bükkszentkereszt - Répáshuta - Bánkút - Dédestapolcsány - Gömörszőlős - Aggtelek - Szögliget)

A Kerékpáros Vándortábor Program kínálata

A kerékpáros vándortáborok kerékpárral teljesíthető, egyhetes táborok. A csoportok egy hét alatt 150-250 kilométert tesznek meg, és egy-két naponta váltanak táborhelyet. Útközben nagyon sok lehetőség van látványosságok megtekintésére, programok igénybe vételére, fürdésre, pihenésre.
Egy nap alatt lehetőség van nagyobb terület bejárására is, és a bringázással a napi mozgás is biztosított. A táborokban megélhetik a természet és a vidék közelségét, a közös programok élményét, a csapatban való tevékenykedést, a fiatalok látóköre szélesedik. Tudatosan „zöld” tábor, ahol nagy figyelmet fordítunk arra, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk.
A vándortáboroknak mindemellett fontos a közösségépítő szerepe, hiszen a gyerekek szembesülhetnek azzal, hogy mi mindenre képesek, például nagy távolságokat legyőzni, rossz időjárási körülményeket is átvészelni, nagyobb emelkedőkön feltekerni.

A vándortáborok útvonala

A bringás vándortáborokat úgy terveztük meg, hogy biztonságos és kiépített kerékpárutakon lehessen haladni, vagy, ahol ez nincs, ott kifejezetten kis forgalmú utakon vagy kerékpározható földutakon, töltéseken lehet tekerni. A MAKETUSZ által biztosított kerékpáros túrakísérő az útvonalat jól ismeri. A megtett út hossza naponta változik, 20-70 km közötti. A túraútvonalakat úgy állítottuk össze, hogy 12-18 éves korosztály számára is teljesíthető távolságok legyenek, a tábor egésze fizikailag ne legyen megerőltető.

A jelentkezés ideje és módja

Jelentkezni 2019. január 28. – április 30. között a www.bringasvandor.hu honlapon az egyes útvonalak alatti „Jelentkezés” linken elérhető jelentkezési felületen lehet. A jelentkezést a későbbi táborvezető végzi, a gyerekcsoport összegyűjtése után.

Egyénileg is lehet jelentkezni azoknak a diákoknak, akiknek az iskolája nem indít vándortábori csoportot. Az egyéni jelentkezéseket az info@maketusz.hu e-mail címre kell elküldeni, az alábbi adatokkal: a résztvevő(k) neve, születési éve, milyen útvonalon és milyen időpontokban szeretne táborozni.

A kerékpáros vándortábor részvételi díja és szolgáltatásai

Részvételi díj 25.000.- Ft/fő, ami tartalmazza

  • napi háromszori étkezési ellátást a táborozás ideje alatt (első nap vacsora, utolsó nap reggeli);
  • a szállás díját 6 éjszakára, kiépített sátortáborban vagy gyermek- és ifjúsági táborban (sátor fekhellyel, közösségi és étkező helyiség, hideg-meleg vizes zuhany, WC), ifjúsági szállásokon, kollégiumban;
  • a csomagok szállítását a táborhelyek között;
  • a kulturális, természetismereti és élményprogramok díját;
  • kerékpár, sisak, láthatósági mellény és kulacs (Körösök vándortábornál vízhatlan hordó is) biztosítását;
  • orvosi ügyeletet;
  • és egy kerékpáros túrakísérőt, amelyet a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség biztosít.

A táborvezetőknek nem kell részvételi díjat fizetniük, kerékpáros vándortábor-vezető képesítéssel rendelkező pedagógusok bruttó 100.000 forint táborvezetési díjban részesülnek.

A részvételi díj nem tartalmazza a vándortábor kiinduló pontjára történő odautazás, és a záró pontról történő hazautazás költségét.

A részvételi díj nem tartalmazza az idegenforgalmi adó (IFA) összegének megfizetését, amely a 18 éven felüli személyek után a táborozás helyszínén, készpénzben fizetendő, és mértékére az illetékes települési önkormányzat rendelete az irányadó.

A kerékpáros vándortábor turnusai

Az első egyhetes turnus 2019. június 17-én, hétfőn indul. Ezt követően vándortábori útvonalaknál a jelentkezési naptárban található napokon lehet indulni augusztus 9-ig.

A részvételi díj befizetése

A részvételi díj csoportos befizetéséről a jelentkezőnek – a táborszervező pedagógusnak vagy intézményének – kell gondoskodnia, átutalással. A visszaigazolt jelentkezéstől számított 30 napon belül, de legkésőbb április 30-ig 150.000 Ft-ot kell fizetni foglalási előlegként, míg a fennmaradó összeget legkésőbb a vándortábor kezdődátumát megelőzően 14 nappal, a jelentkezés visszaigazolásakor kapott azonosító szám feltüntetésével átutalni a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség jelentkezési felületén jelzett bankszámlaszámára.

Tudnivalók a jelentkezésről

  • A jelentkezési felület 2019. január 28-án nyílik és a táborhelyek megtelte után, vagy 2019. április 30-án zárul le.
  • Jelentkezni a honlapon található elektronikus jelentkezési adatlap kitöltésével és a szükséges dokumentumok beküldésével lehet. A jelentkezési lap kötelező mellékleteit kizárólag a koordinátor által meghatározott, a www.bringasvandor.hu honlapról letölthető formanyomtatványon lehet benyújtani. A meghatározott mellékleteket aláírt, digitalizált formában kell feltölteni PDF/JPEG/PNG formátumban dokumentumonként.
  • Jelen felhívás feltételei a létszámkeret kimerüléséig, de legfeljebb 2019. április 30. napjáig állnak fent.
  • Egy jelentkező csoport létszáma nem lehet kevesebb, mint 17 fő (15 diák + 2 kísérő), és nem lehet több mint 25 fő (23 diák/résztvevő + 2 kísérő). E felhívás keretében egy adatlapon legfeljebb egy turnusra/csoportra nyújtható be jelentkezés, de egy intézmény több jelentkezést is beadhat.
  • A hibásan, hiányosan vagy nem feldolgozható adatokkal kitöltött és benyújtott jelentkezésnél egyszeri hiánypótlására van lehetőség, azonban a határidő után beérkezett jelentkezések érvénytelennek minősülnek.
  • Az adatok valóságtartalmát a koordináló szervezet ellenőrizheti.
  • A jelentkezéseket a koordináló szervezet folyamatosan, a beérkezés sorrendjében kezeli.
  • Az esetleges személyi változásokról Kiegészítő pályázati adatlapot kell kitöltenie a vezető pedagógusnak, és azt a táborkezdéskor át kell adnia a túravezetőnek.

A csoportok kísérői, vándortábor-vezetők és táborkísérők
 

Minden csoport mellett 2 fő vándortábor-vezetőnek kell jelentkeznie, akiből legalább egynek a Bringakultúra Egyesület által szervezett és akkreditált „Kerékpáros vándortábor-vezető” továbbképzésén sikeresen végzett személynek kell lennie. A másik vándortábor-vezető lehet a képzést nem elvégző felnőtt személy is, az ő számára a táborvezetési díj nem, csak a térítésmentes részvétel biztosított.
A csoportok mellett az előírtnál nagyobb létszámban is jelentkezhetnek felnőtt kísérők, de számuk nem haladhatja meg a résztvevő gyermekek számát, és a részvételi díjat ki kell fizetniük (25.000 Ft.)
A képzett pedagógusok számára kínált kedvezmények és a táborvezetési díj (bruttó 100.000 Ft) csak a csoport résztvevői létszáma alapján megállapított kísérői számban (2 fő részére) biztosított.

Fogalommagyarázat:

1.       A vándortábor-vezető (táborvezető) az a pedagógus (tanító vagy bármely szakos tanár diplomával rendelkezik), illetve olyan végzettséggel vagy képesítéssel rendelkező személy, aki képesítése alapján foglalkozhat gyerekekkel (pl. óvodapedagógus, edző, rekreáció szak, stb.). Csoportonként legaláb egy főnek olyannak kell lennie, aki sikeresen elvégezte az akkreditált képzést. A részvételi díjat nem kell kifizetnie, kap bruttó 100 000 Ft megbízási díjat minden általa vezetett táborban, ha a képzést elvégezte. Egy csoportban csak az előírt mennyiségű táborvezető személy jogosult erre a díjra (2 fő).

2.       A MAKETUSZ túrakísérő az, akit a MAKETUSZ túrakísérőként és segítőként biztosít a túra során. Ismeri az útvonalat, a helyszíneket, kisebb szervizfeladatokat és animátori feladatokat el tud végezni.

3.       A táborkísérő: a 2 fő kötelező vándortábor-vezetői létszámon felüli felnőtt kísérő. A részvételi díjat ki kell fizetnie.

4.       Egyéb résztvevők (szülők pl.): a megengedett maximális csoportlétszámig egyéb kísérők is jöhetnek a részvételi díj megfizetése fejében (25e Ft).

 

A Kerékpáros Vándortábor Program kínálata pedagógusoknak

A képzett „kerékpáros vándortábor-vezető” pedagógusoknak a Program több kedvezményt is kínál:

  • nem kell részvételi díjat fizetniük,
  • bruttó 100.000 forint táborvezetési díjra jogosultak

A pedagógusok számára kedvezményesen, 15.000 forintos tanfolyami díj mellett érhető el a Bringakultúra Egyesület által vezetett akkreditált, 30 kreditpontot érő „Kerékpáros vándortábor-vezető” továbbképzés. Erre a képzésre jelentkezhetnek nem pedagógusok is, ha igazolják, hogy rendelkeznek olyan végzettséggel, amely alapján gyerekekkel foglalkozhatnak. A pedagógus-táborvezetői díj őket is megilleti, a részvételi díjat nem kell megfizetniük.
A Kerékpáros Vándortábor Program egyben a legtöbb szervezési feladatot is átvállalja a csoportvezető és kísérő pedagógusoktól, hiszen kialakított útvonalat, szállást és teljes ellátást, kerékpárokat, túrakísérő személyt, kerékpárszervizt, valamint szervezett programlehetőségeket is biztosít a táborozás során.

A kerékpáros vándortábor-vezető (pedagőgus)képzés

A kerékpáros vándortábor-vezető képzést a Bringakultúra Egyesület hirdeti meg. A 30 kreditpontos akkreditált pedagógus továbbképzés legközelebbi turnusa 2019. tavaszán indul, jelentkezni a hivatalos meghirdetést követően lehet a http://www.bringasvandor.hu/kepzes oldalon.
A továbbképzés 30 órás, 1+2 napot vesz igénybe. A továbbképzés költsége 15.000 forint/fő. A résztvevők számára a szervezők szállást és étkezést biztosítanak a kétnapos gyakorlati képzések idejére. A képzésre elsősorban pedagógusok jelentkezését várjuk, de olyan személyek is jelentkezhetnek, akik rendelkeznek olyan végzettséggel vagy képesítéssel, amely alapján ők gyerekekkel foglalkozhatnak (pl. óvodapedagógus, edző, rekreáció szak, stb.). Utóbbiak részvételéről a képzésen a MAKETUSZ minden esetben egyedi döntést hoz.
További információ a kepzes oldalon.

Egyéb tudnivalók és feltételek

A vándortáborban résztvevő gyermekek TAJ kártyájának másolatát, valamint a szülő/törvényes képviselő által aláírt, a táborozó egészségi állapotáról szóló nyilatkozatokat – amely a táborozás megkezdését megelőző négy napnál nem lehet régebbi – a tábort szervező pedagógus köteles összegyűjteni, és a táborozás során magánál tartani.

A Kerékpáros Vándortábor Program szervezői

A Kerékpáros Vándortábor Programot a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség koordinálja. Az egyes útvonalak működtetésében helyi kerékpáros civil szervezetek is közreműködnek. A Vándortábor Programot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatja, szakmailag a Kerékpározásért és az Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztosi Iroda irányítja.

Elérhetőségek kérdések esetén

Részletes információk olvashatók a http://www.bringasvandor.hu/gyakori-kerdesek oldalon. További esetleges kérdéseikre készséggel válaszolunk az info@maketusz.hu e-mail címen.

Jó készülődést kíván a táborozásra:
Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség