Bejelentkezés

Útvonalak


Balaton-felvidék kerékpáros vándortábor

A túra útvonalának bemutatása
 
Ebben a kerékpáros vándortáborban nem naponta, hanem kétnaponta van szállás-váltás. Azaz minden második nap körtúrát lehet tenni, erőnléttől, érdeklődési körtől és időjárástól függő hosszúsággal.
 

1. nap; Nemesvámos (10 km)

Érkezés Veszprémbe vonattal vagy busszal. Innen szintén busszal lehet eljutni Nemesvámosra, amely a Balaton-felvidék északkeleti szélén található, a Királynék Városa mellett. A vasútállomásról kerékpárral is el lehet jutni Nemesvámosra, át a városon, kerékpáros forgalomra kijelölt helyen, a várost elhagyva kerékpárúton folytathatjuk útunk. A szállás elfoglalása után az első bemelegítő túra Balácapusztára vezet, ahol egy római kori villagazdaság megmaradt részeit tekinthetjük meg. Érdemes még kis kitérőt tenni Veszprémfajszra, ahol a falu közepén levő kálváriadomb tetejéről páratlan kilátás nyílik a Bakony és a Balaton, valamint a Balaton-felvidék varázslatos tájaira.


Szállás: Fehérlófia Waldorf iskola, Pajtaszálló és tantermek, Nemesvámos


2. nap; Nemesvámos, túra és strandolás a környéken (47 km)

Az első igazi túrnapon Veszprém egyik legnépszerűbb kerékpáros útvonalán falhatjuk a kilométereket. A várost, Szent István Kerékpárúton elhagyva Litérre érkezünk meg, ahol kerékpáros ügyességi pályán tehetjük magunkat próbára. Ezt követően Balatonalmádiban a Wesselényi strandon mártózhatunk meg a magyar tengerben. Csobbanás után újra nyeregbe pattanva Balatonalmádi egyik nevezetességéhez érkezünk, az Öreghegyi vasúti hídon lévő gőzmozdonyhoz, melyhez a vasút egykori vonalán jutunk el. Majd folytatjuk útunk a régi vasút mesés vonalán Szentkirályszabadja felé, útközben van lehetőségünk megpihenni a Kerekes Pincénél, vagy A Zöld kerékpáros pihenőnél, majd visszaérkezünk Veszprémbe. A túra javarészt burkolt úton halad, majdan döngölt útszakasszal is találkozunk.


3. nap; Nemesvámos - Balatoncsicsó (37 km)

Széles kerékpárúton, Tótvázsony irányába indulva kísér minket a Bakony vonulata észak felől. Útba ejthetjük Zádorvárat, majdan ezt követi a nagyvázsonyi Kinizsi vár, a magyar középkor egyik nevezetes erőssége. Ezen a napon már a Balaton-felvidéki Nemzeti Park zöldellő lankái között haladunk. Ha erőnk engedi, érdemes egy pillantást vetni madártávlatból a tájra a halom-hegyi Kossuth-kilátóból.


Szállás: Balatoncsicsó ifjúsági szállás


4. nap; Körtúra a Káli-medencében, strandolással (41 km)

A Káli-medence kapujának őre, a Zánka és Monoszló között magasodó Hegyestűről pazar kilátás tárul elénk. Útunkat dél felé folytatva Révfülöpön át, a Balaton partján, kerékpárúton Zánkára érkezünk meg, ahol ismét strandolási lehetőség vár bennünket.


Szállás: Balatoncsicsó ifjúsági szállás


5. nap; Balatoncsicsó - Nemesvita (56 km)

A Balaton-felvidék egyik legnépszerűbb természeti csodáját, Szentbékkálla település melletti Kőtengert tekinthetjük meg. Útba ejthetjük a Salföldi Majort, Tapolcán, a Malom-tó partján pihenhetünk meg, majdan délnek fordulva Szent György-hegy mellett folytatva útunkat a Szigligeti várba is felmehetünk. A túra a Keszthelyi-hegység lábánál ér véget, következő szálláshelyünkön, Nemesvitán.


Szállás: Nemesvita turistaszálló


6. nap; Nemesvita - Balatonederics - Keszthely körtúra (45 km)

A szomszédos Balatonedericsen meglátogathatjuk az egzotikus Afrika Múzeumot. Tovább indulva a balatongyöröki Szépkilátóhoz kapaszkodhatunk fel. Keszthely felé széles kerékpárúton csodás panoráma kíséri útunkat a Balaton Fővárosába, ahol a Festetics Állatparkot, a városközpontban pedig a Csigaparlamentet tekinthetjük meg. Keszthely után azonos vonalon visszaindulunk a nemesvitai szállásunkra.

7. nap; Nemesvita

A reggeli után Keszthelyre érdemes utazni busszal, vonattal, vagy vonattal Balatonedericsről.
 

 
 
Időpontok:
hétfőkeddszerdacsütörtökpéntekszombatvasárnap
június 17június 18június 19június 20 június 22.június 23.
 június 25. június 27. június 29. 
július 1.július 2.július 3.július 4.július 5. július 7.
 július 9. július 11. július 13. 
       
       
július 29. július 31. augusztus 2. augusztus 4.
 augusztus 6.augusztus 7.augusztus 8.augusztus 9.augusztus 10. 
 
A kékkel jelzett mezők esetében a csoportok a balatoncsicsói és a nemesvitai szálláson 1-1 napon találkoznak egy másik csoporttal.
 
Kedves Jelentkezők! A Balaton-felvidék vándortábor minden időpontja betelt. Amíg az időpontok foglaltak, addig a nyári naptár sem látszik.
A többi útvonalon még vannak helyek, szintén közepes nehézségű pl. a Bükk - Aggteleki-hegység túránk, nem nehezebb, mint ez.
Lehet, hogy lesz időpont-felszabadulás február-végén, március elején, ha mindenképpen ide szeretnének jönni, időnként nézzenek rá az oldalra.
  • IdőtartamIdőtartam: 7 nap/6 éjszaka
  • Nehézségközepes
  • Hosszmin. 190 - max. 230 km

2019. 06.

HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30