Bejelentkezés

Útvonalak


Déli-Bakony kerékpáros vándortábor

A túra útvonalának bemutatása
 
Ebben a kerékpáros vándortáborban nem naponta, hanem kétnaponta van szállás-váltás. Azaz minden második nap körtúrát lehet tenni, erőnléttől, érdeklődési körtől és időjárástól függő hosszúsággal.
 

1. nap; Nemesvámos (10 km)

Érkezés Veszprémbe vonattal vagy busszal. Innen szintén busszal lehet eljutni Nemesvámosra, amely a Balaton-felvidék északkeleti szélén található, a Királynék Városa mellett. A vasútállomásról kerékpárral is el lehet jutni Nemesvámosra, át a városon, kerékpáros forgalomra kijelölt helyen, a várost elhagyva kerékpárúton folytathatjuk útunk. A szállás elfoglalása után az első bemelegítő túra Balácapusztára vezet, ahol egy római kori villagazdaság megmaradt részeit tekinthetjük meg. Érdemes még kis kitérőt tenni Veszprémfajszra, ahol a falu közepén levő kálváriadomb tetejéről páratlan kilátás nyílik a Bakony és a Balaton, valamint a Balaton-felvidék varázslatos tájaira.


Szállás: Fehérlófia Waldorf iskola, Pajtaszálló és tantermek, Nemesvámos


2. nap; Nemesvámos, túra és strandolás a környéken (57 km)

Az első igazi túrnapon Veszprém egyik legnépszerűbb kerékpáros útvonalán falhatjuk a kilométereket. A várost, Szent István Kerékpárúton elhagyva Litérre érkezünk meg, ahol kerékpáros ügyességi pályán tehetjük magunkat próbára. Ezt követően Balatonfűzdőn a tobruki strandon mártózhatunk meg a magyar tengerben. Csobbanás után újra nyeregbe pattanva, és előszor a parti, majd a régi vasútvonal helyén kialakított bringaúton haladva Balatonalmádi egyik nevezetességéhez érkezünk, az Öreghegyi vasúti hídon lévő gőzmozdonyhoz. Innen folytatjuk útunk a régi vasút mesés vonalán Szentkirályszabadja felé, útközben van lehetőségünk megpihenni a Kerekes Pincénél, vagy A Zöld kerékpáros pihenőnél, majd visszaérkezünk Veszprémbe. A túra javarészt burkolt úton halad, de döngölt földes, murvás útszakasszal is találkozunk.


3. nap; Nemesvámos - Balatoncsicsó (37 km)

Széles kerékpárúton haladva, Tótvázsony irányába indulva kísér minket a Bakony vonulata észak felől. Útba ejthetjük Zádorvárat, majd ezt követi a nagyvázsonyi Kinizsi vár, a magyar középkor egyik nevezetes erőssége. Ezen a napon már a Balaton-felvidéki Nemzeti Park zöldellő lankái között haladunk. Ha erőnk engedi, érdemes egy pillantást vetni madártávlatból a tájra a halom-hegyi Kossuth-kilátóból Mencshelyen. Onnan az utolsó 5 km már lejt a szállásig.


Szállás: Balatoncsicsó ifjúsági szállás, júliusban a Nivegy-ház


4. nap; Körtúra a Káli-medencében, strandolással (41 km)

Balatoncsicsóról Monoszló felé indulunk, egy vadonatúj aszfaltos úton megyünk, amely amellett, hogy nem forgalmas, az egyik legszebb kilátással bír, a végén pedig boldog gurulással érkezünk meg Monoszlóra. A Káli-medence kapujának őre, a Zánka és Monoszló között magasodó Hegyestűről pazar kilátás tárul elénk. KÖveskál felé megyünk innen, majd Kővágóörs felé fordulunk. Megnézzük a Kornyi-tó melletti "Emberi komédia" absztrakt szobrokat, majd a kővágóörsi kőtengert. Útunkat dél felé folytatva Révfülöpön át, majd a Balaton partján kerékpárúton Zánkára érkezünk meg, ahol ismét strandolási lehetőség vár bennünket. Onnan már csak egy óra fel az út a szállásra.


Szállás: Balatoncsicsó ifjúsági szállás, júliusban a Nivegy-ház


5. nap; Balatoncsicsó - Nemesvita (56 km)

A tegnapi monoszlóig tartó útvonalon megyünk megint Köveskálig, de ott elmegyünk nyugat felé. A Balaton-felvidék egyik legnépszerűbb természeti csodáját, Szentbékkálla település melletti Kőtengert tekinthetjük meg elsőként. Útba ejthetjük a Salföldi Majort, a kékkúti Theodóra-forrást (a kútból nagyon lassan csordogál a víz), majd KÁptalantótin és Nemesgulácson, Kisapátin át, a Szent György-hegy mellett folytatva útunkat, később a Szigligeti várba is felmehetünk. Szigligettől csatlakozunk a Balatoni Bringakörútra egy pár km erejéig, de Balatonedericsnél letérünk róla. A túra a Keszthelyi-hegység lábánál ér véget, következő szálláshelyünkön, Nemesvitán.


Szállás: Nemesvita turistaszálló


6. nap; Nemesvita - Balatonederics - Keszthely körtúra (45 km)

A szomszédos Balatonedericsen meglátogathatjuk az egzotikus Afrika Múzeumot. Tovább indulva a balatongyöröki Szépkilátóhoz kapaszkodhatunk fel. Keszthely felé széles kerékpárúton csodás panoráma kíséri útunkat, megállhatunk a Szent-Mihály kápolnánál, fagylaltozóknál, és Keszthelyen is tekereghetünk. Keszthelyen nagyon sok kis múzeum van, és a keszthelyi programok között egy sétahajókázás is szerepel. Keszthely után azonos vonalon visszaindulunk a nemesvitai szállásunkra.

7. nap; Nemesvita

A reggeli után Keszthelyre érdemes utazni busszal, vonattal, vagy vonattal Balatonedericsről.
 

 
 
Időpontok:
hétfőkeddszerdacsütörtökpéntekszombatvasárnap
június 17június 18június 19június 20 június 22.június 23.
 június 25. június 27. június 29. 
július 1.július 2.július 3.július 4.július 5. július 7.
 július 9. július 11. július 13. 
       
       
július 29. július 31. augusztus 2. augusztus 4.
 augusztus 6.augusztus 7.augusztus 8.augusztus 9.augusztus 10. 
 
A kékkel jelzett mezők esetében a csoportok a balatoncsicsói és a nemesvitai szálláson 1-1 napon találkoznak egy másik csoporttal.
 

Ha szeretne előjelentkezni a túrára, ezen az oldalon megteheti.

  • IdőtartamIdőtartam: 7 nap/6 éjszaka
  • Nehézségközepes
  • Hosszmin. 190 - max. 230 km

2019. 11.

HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30