Bejelentkezés

Útvonalak


Bükk - Aggteleki-hegység

A túra útvonalának bemutatása

 
 

1. nap: Érkezés Bükkszentkeresztre

 

Érkezés Miskolc, Tiszai pályaudvarra, majd innen tovább Bükkszentkeresztre, amely az ország második legmagasabban fekvő települése. Azért itt fent kezdődik a túra, hogy ne kelljen az első nap teljesen elfáradni azzal, hogy feltekertek a Bükkbe. A Tiszai pályaudvarról az 1-es villamossal Miskolc Felsőmajláth végállomásig kell menni, itt átszállás a Miskolc – Bükkszentkereszt távolsági buszra. A bükkszentkereszti buszvégállomásig kell menni, onnan 150 m-re található a szállás:Privát Fogadó és Étterem. Az iskolaudvaron tudjátok átvenni a kerékpárokat. Délután teszünk egy rövid bemelegítő túrát a faluban és környékén. Progamok:

A terepen való kerékpározás alapjainak elsajátítása.

Látogatás az Üvegműves házba.

Felsétálunk Kis-Déltetőre , ahol a kilátóból jó időben a Magas-Tátra is gyönyörűen látszik.

Szállás: Bükkszentkereszt , Privát Fogadó és Étterem

2. nap Bükkszentkereszt - Répáshuta (20 km)

A túra nem hosszú, de lesz benne emelkedő, főleg a végén. A Bükk mélyén járunk majd, a táj festőien szép lesz, és látni fogunk egy rég kihalt falut is, amelyben annak idején hamulúgot készítettek, üveggyártáshoz. A Bükkben élő embereknek a helyi alapanyagok feldolgozása volt a mesterségük: favágók, mészégetők, szénégetők, üvegkészítők. Ezek a mesterségek a mai napig is élnek itt, és bár már nem sokan űzik ezeket, talán lesz olyan szerencsétek, hogy fogtok is velük találkozni.

Indulás után a falu határában megnézzük a gyógyítóköveket ahol egész hetes túránkhoz gyűjtünk egy kis plusz energiát. Ezután Lófő-tisztáson , Bodzás réten és Dorongosi réten keresztül megérkezünk az első pihenőhelyre Ilona-házhoz. Innen egy hosszú lejtős dózerúton legurulunk a Hór-völgybe ami Közép-Európa leghosszabb völgye. Egy rövid kitérővel megnézzük a Gyertyán-völgyi üveghutákat. Ezután egy hosszabb mászás következik,  a Balla-völgyön át érjük el mai célállomásunkat Répáshutát. Vacsora, szállás a Vadász Panzió Étteremben.

Szállás: Répáshuta , Vadász Panzió és Étterem

 

3. nap Répáshuta - Bánkút (24 km)

Ezen a napon felmegyünk a híres és méltán nevezetes Bükk-fennsíkra.

A mai napon kell talán a legtöbb szintet megtenni, de a természeti látnivalók, a Bükk-fennsík szépsége minden nehézséget feledtet. 8-900 m tengerszint feletti magasságon fogunk kerékpározni. A csapat erőnlététől függően mehetünk egy rövidebb úton Nagymezőtől Csipkéskúton ( lipicai ménes ) át Bánkútra, vagy Zsidó-rét , Olaszkapu , Hármaskút érintésével érjük el célállomásunkat a közel 900 m magasságban levő Bánkúti turistaházat. Akinek még van energiája gyalogosan felmehet a 956 m-en található Petőfi kilátóba ahonnan pazar panorámában gyönyörködhet. Végig lehet követni szinte az egész útvonalat madártávlatból.

Szállás: Bánkút, turistaház

4. nap Bánkút - Gömörszőlős (54 km)

Távolságot tekintve ez a leghosszabb na , de az út nagyrészét lefelé tesszük meg. Mályinkánál elhagyjuk a Bükköt és a Lázbérci víztározó mellett elhaladva az Upponyi-szoroson át egy másik tájegységbe érkezünk. Kellemes, dimbes-dombos, gyér forgalmú úton érjük el Putnokot. Itt keresztezzük a 26. számú főutat, legyünk óvatosak. Kelemér felé megyünk tovább a Mohos-tavak mellett egy dombon átkelve érkezünk a faluba. Innen már csak egy pár kilométer és a mai célban vagyunk, Gömörszőlősön. Szálláshelyünk tulajdonosa, a Gömörszőlősi Ökológiai Intézet, a legkorábbi vidéki környezetvédelmi jellegű projektek gazdája volt.

Szállás: Gömörszőlős Ökológiai Intézet Oktatóközpont

5. nap Gömörszőlős - Aggtelek (21 km)

Délelőtt kikapcsolódás képen az Ökológiai Intézet által szervezett programok közül lehet választani.Ezek között lesz batikolás , csigatészta készítés, kosárfonás, íjászat stb. De megnézhetjük a helyi szabadtéri és néprajzi gyűjteményt is. Kora délután indulunk tovább Aggtelekre, ahol a Baradla-barlang bejárata melletti kempingben lesz aznapi szállásunk.

Szállás: Aggtelek , Baradla Kemping

 

6. nap: Aggtelek - Szögliget (24 km)

A kemping elhagyása után egy szűk óra alatt áttekerünk Jósvafőre. Mielőtt leérnénk a faluba, balra a Tengerszem szálló felé kanyarodunk és a szálló mellett találjuk a Baradla-barlang jósvafői bejáratát. Itt egy rövid barlangtúrán veszünk részt melynek időtartama kb. 1 óra. Ezután két lehetőség közül választhatunk. Az egyszerűbb útvonalon az aszfaltúton megyünk tovább Szinpetri érintésével Szögligetre. Szinpetriben található a világ legnagyobb könyve. Ezt egy múzeum látogatás keretében tekinthetjük meg. De ha a nehezebb útvonalat választjuk ( ez az utolsó nap - mindent bele alapon ) akkor a piros turistajelzést követve feltekerünk a Szelce-völgyön Szelcepusztára ahol a dámvadkertet és a hucul ménest nézhetjük meg, majd a Ménes-völgyön végighajtva érkezünk meg a célba a Szalamandra-házba - ez végig terep, de csodaszép! Innen, még ha van erő, fel lehet sétálni a 2 km-re lévő Szádvár romjaihoz. Egyhetes túránk szalonnasütéssel és tábortűzzel vagy kemencében sült kenyérlángos-készítéssel ér véget.

Szállás: Szögliget , Szalamandra-ház

 

7. nap: Hazautazás Szögligetről (5 km)

Az utolsó nap sem maradunk kerékpározás nélkül ugyanis még ki kell tekernünk a kb. 5 km-re lévő Aggtelek-Jósvafő vasútállomásra. A cuccokat már a csomagszállító kocsi hozza ki. Az állomáson adjuk le a kerékpárokat. Búcsú.


A túra térképe

Figyelem, a képzési időpontok beteltek. Aki szeretne túrát vinni, de nem fért be már egyik képzési időpontra sem, itt jelentkezhet várólistára a képzésre: VÁRÓLISTA

Ha szeretne előjelentkezni a túrára, ezen az oldalon megteheti.

  • IdőtartamIdőtartam: 7 nap/6 éjszaka
  • Nehézségközepes
  • Hossz150 km

2019. 06.

HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
 
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30