Bejelentkezés

Útvonalak


Cserhát - Börzsöny - Dunakanyar

Érkezés Hollókőre

 

1. nap Somoskőújfalu-Salgóbánya

Érkezés Salgótarjánba vagy egyenesen Somoskőújfaluba, amely község Salgótarján északi szomszédja. A vasútállomások melletti helyi buszpályaudvarról/buszmegállóból lehet a szállásra menő buszt elérni, vagy gyalog a somoskőújfalui vasútállomástól a szállásig menni - 900m, 15 perc.

A szállás elfoglalása után beállítjuk a bringákat, majd egy rövid túrát teszünk a Medves fennsík felé, az erősek a Medves fennsíkra, és ha időnk engedi, akkor felsétálunk Salgó várához is, ahol gyönyörű panoráma tárul elénk. A Medves fennsíkra egy régi vasút nyomvonalán lehet felmenni, izgalmas alagúton és gyönyörű erdőn át. Legalább az alagútig érdemes elmenni a bejáratós túrán.

Programok:

Szállás: Változás! Új szálláshely: Hazatérés Háza, Somoskőújfalu, Semmelweis u. 1.

 

2. nap, Somoskőújfalu – Ipolytarnóc (39 km)

Indulás Somoskőújfaluból, rendőri felvezetés és védelem mellett Salgótarjánba tekerünk, ahol a Baglyaskővár Természetvédelmi Központba látogatunk el. Itt lehetőség van a madármentésről és a térség élővilágáról egy rövid előadást meghallgatni, valamint az itt ápolt madarakat megtekinteni. Baglyaskővár után Karancslapujtőn keresztül, az Ipolytanóci Ősmaradványok felé vesszük az irányt. Az ősmaradványok kiállítóhelyén megismerkedhetünk az évmilliókkal ezelőtti növény- és állatvilággal, megtekinthetünk olyan ősi maradványokat, mint például cápafogak, megkövesedett fák, levéllenyomatok és ősállati lábnyomok,de a 4DX mozi is izgalmas időutazást ígér. A lombkorona sétányt is érdemes kipróbálni, időnk lesz rá elég, hiszen a mai napi szállást a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága biztosítja a közeli vendégházában.

Programok:

Baglyaskővár 

Ipolytarnóc Ősmaradványok (a belépő árát a részvételi díj tartalmazza)

Szállás: A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága ipolytarnóci vendégházában

 

3. nap, Ipolytarnóc – Hollókő (40 km)

Ipolytarnócról a Páris-patak szurdokvölgyéhez tekerünk, ahol megtekintjük a Palóc Grand Canyont, ami egy óra alatt kényelmesen bejárható, majd Szécsény felé vesszük az irányt. A fejedelmi városba a Forgách-kastély parkja mellett érünk be. A kastélyban jelenleg múzeum működik, állandó kiállításai bemutatják többek között a nógrádi várakat és a Rákóczi-szabadságharc két fontos, Nógrád megyében zajló eseményét: az 1705-ben Szécsényben megtartott országgyűlést, valamint az 1710 januárjában, Romhány és Érsekvadkert mezején lezajlott sorsdöntő csatát.

Innen nem messze található a Ferences templom és kolostor, ami a liturgikus rendtől függően látogatható.  A Fő téren található a városi Tűztorony, ami ferdeségéről nevezetes. Az ebéd a 4 km-re lévő Robinson szigeteken vár minket, ahol az Ipoly holtágaiból alakítottak ki fürdőhelyet és kalandparkot. A csónak, illetve kenubérlés benne van a részvételi díjban. www.robinsonszigetek.hu

Szécsényből Rimócon keresztül érkezünk Hollókőre, hazánk egyetlen falujába, ami szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Egy kellemes séta a faluban és a vár megtekintése mindenki számára örök élmény marad. A  szállás egy eredeti formájában megőrzött parasztházban lesz.

Programok:

Szécsény, Kubinyi Ferenc Múzeum (Forgách-kastély)

Szécsény, Tűztorony

Páris-patak szurdokvölgye: kb. 500 méter hosszú, csak esőzések után van benne víz, könnyen járható, kb. 1 óra
Hollókői vár (a belépő árát a részvételi díj tartalmazza), faluséta, helyi múzeumok, számháború

Hollókői környéki tanösvények, pl. foltos szalamandra élőhelye

Szállás: Hollóköves Vendégház, Potla ház, Hollókő, Petőfi út 30.

 

4. nap, Hollókő – Bánk (49 km)

Hollókőről a Cserhát kis településein át, szép erdei környezetben halad a túra. Megmászunk pár emelkedőt, de cserébe egy 5 km hosszú lejtőn élvezhetjük a suhanást. Magyarnándoron egy kis kitérővel elérhető a Nagy-kilátó. Debercsényt, Szentét, Kétbodonyt és Romhányt elhagyva Bánkra érkezünk, ahol délután strandolhatunk egy jót, mert nyáron a tó vizének hőmérséklete a Balatonhoz hasonló.

Programok:

Magyarnándor, Nagy-kilátó

Bánki-tó, strandolás (a belépődíjat a részvételi díj tartalmazza)

Bánk, Élő Kovácsműhely Múzeum

Szállás: Bánk, Nádas kemping

 

5. nap, Bánk – Szokolya (30 km)

Bánkról Nőtincsen keresztül Nógrádra érkezünk. A hegy tetején az egykor büszke vár romjai találhatóak, és csodálatos panoráma nyílik a környező vidékre. A vár után áttekerünk Diósjenőre ebédelni, majd vissza Nógrádra, és a hegyen átvágva érjük el Királyrétet. Ha időnk engedi, megtekintjük a Királyréti tanösvényt. A tanösvény elérhető mobilapplikációban is. Ezek után a nap legkönnyebb része következik: kellemes gurulás Szokolyáig, ahol a Cseh Péter Általános Iskolában töltjük az éjszakát.

Programok:

Nógrádi vár

Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont: Börzsöny lakói interaktív kiállítás. Csütörtökön és pénteken 9:00-15:00  között, hétvégén és munkaszüneti napokon 9:30-17:00 között tekinthető meg. Hétfőtől szerdáig előzetes bejelentkezéssel, csoportok számára látogatható.

Szállás: Cseh Péter Általános Iskola, Szokolya, Lévai u. 7. (tornaterem)

 

6. nap, Szokolya - Kesztölc (50 km)

Szokolyáról legurulunk Kismarosra a Duna-menti kerékpárútra, innen a nap hátralévő részét sík terepen tesszük meg. Első megálló a szobi kompkikötő, majd a Dunán átkelve (a jegy árát a részvételi díj tartalmazza) többnyire a Duna partján, Esztergom felé tartunk a Bazilikához, ahol nem csak a templomot és kincseit tekinthetjük meg, de a Kupolakilátóból elénk táruló fantasztikus panorámát is élvezhetjük. Ha időnk engedi,érdemes megtekinteni a Duna Múzeumot is. Miután kigyönyörködtük magunkat, Kesztölcre indulunk, ahol már várnak minket az Erdészház Turistaházban, a túra utolsó szállásán. Akiknek még van ereje, ellátogathatnak a Kesztölc melletti Klastrompusztára is (oda-vissza 8 km, szintemelkedés 10 m), ahol az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a Pálos rend első templomának romjai láthatóak. A szállásról könnyed sétával elérhető a hangulatos Kesztölci pincesor is.

Programok:

Esztergomi Bazilika (kincstár, altemplom, kupola)

Duna Múzeum

Szállás: Kesztölc, Erdészház Turistaház

 

7. nap Esztergom, hazautazás

Kesztölcről a helyi Volán járattal érhetők el az Esztergom – Budapest vasútvonal dorogi vagy leányvári állomásai.

A túra térképe (kattints erre a linkre)

A túra útvonal letölthető GPX fájl formában a merretekerjek.hu oldalról:  https://goo.gl/eYVdzQ

 

Jelentkezési információk itt.

 

Figyelem, aki szeretne erre a túrára jelentkezni, de már nem fért be egyik képzési helyre sem, itt tud várólistára jelentkezni. Azoknak, akik szeretnének vándortábort vezetni, meg fogjuk oldani a képzését. Képzési várólista
 

 

Ha szeretne előjelentkezni a túrára, ezen az oldalon megteheti.

  • Időtartam7 nap / 6 éjszaka
  • NehézségNehéz
  • Hossz231 km

2019. 06.

HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
29
30