Bejelentkezés

Útvonalak


Felső-Tisza-vidék kerékpáros vándortábor

A túra útvonalának bemutatása
A Felső-Tisza-vidék vízitúra útvonalai, fövenyes szabadstrandjai igen népszerűek, de kevesen tudják, hogy ez a térség büszkélkedhet Magyarország egyik leghosszabb kerékpárút-hálózatával, amely bár árvízvédelmi célokból épült, a kerékpáros vándorok számára óriási élményt nyújt. A folyók mentén több száz kilométer hosszan tekeregnek a töltéseken az aszfaltozott töltéskoronák, amelyek kitűnően, és ami fontos, távol az autós forgalomtól, biztonságosan bringázhatóak. Ezen a vidéken nem kell tartanod a fárasztó hegymenetektől vagy meredek lejtőktől. A Felső-Tisza-vidék legmagasabb pontja a Tarpa-Nagyhegy, mindössze 150 méter magas, de gyönyörű panoráma nyílik róla a Kárpátok irányába. Egymástól karnyújtásra lévő, hangulatos, csendes kis falvak között, az illatos Szatmár-beregi alma és szilva ültetvényeken keresztül, csodálatos természeti környezetben vezet útunk arra a vidékre, amely a középkori templomok földje, ahol megismerkedhetünk a mosolygó szentek templomával Csarodán, vagy a mezítlábas Notre Dame-al Tákoson. Ezeket az ékszerdobozhoz hasonló parányi kis templomokat a Középkori templomok útja fűz fel egy útvonalra, amely 2017-ben elnyerte Magyarország leg kultígéretesebb kulturális úticélja címet (www.templomut.hu). Ez az a vidék, amely a magyar irodalom kultikus zarándokhelye, ahol alkotott Kölcsey Ferenc, ahol megszületett a magyar himnusz, ez a táj ihlette Petőfi Sándort vagy a gyermekéveit itt töltő Móricz Zsigmondot. Az Öreg-Túr partján áll az ország egyik utolsó működő vízimalma, Tarpán pedig a Tiszántúl egyik leghíresebb ipartörténeti műemléke Tarpai szárazmalom, amelyet csak lónyúzó malomnak hívtak. Egy dicső kor világát idézi Kisvárda vára, amely az Alföld egyik legnagyobb erőssége és a Felső-Tisza-vidék kisnemesi kúriái, melyből a legszebbeket mutatjuk be a vándortábor útvonalon. Ha a Felső-Tisza-vidéket választod egy történelmi, kulturális időutazásnak leszel a részese, felfedezője lehetsz egy izgalmas, kevéssé ismert vidéknek, amely ezernyi meglepetést tartogat számodra. Lépj be Tündérmező kapuján és légy részese egy olyan élménynek, amelyre egész életen át emlékezni fogsz. 
Az útvonal:
Fehérgyarmat-Cégénydányád-Gyügye-Szamosújlak-Jánkmajtis-Zsarolyán-Nagyszekeres-Zsarolyán-Fehérgyarmat-Penyige-Kömörő-Túristvándi-Tiszakóród-Szatmárcseke-Nagyar-Kisar-Tivadar-Tarpa-Márokpapi-Csaroda-Tákos-Vásárosnamény-Tiszaszalka-Tiszavid-Tiszaadony-Tiszakerecseny-Lónya-Tiszamogyorós-Mándok-Tuzsér-Zemplénagárd-Dámóc-Lácacséke-Semjén-Kisrozvágy-Nagyrozvágy-Pácin-Cigánd-Kékcse-Kisvárda
 
1. nap: Fehérgyarmat
Érkezés Fehérgyarmatra vonattal. A vasútállomáson már a kijelölt túravezető várni fogja a csoportot, ahol át is vehetitek a bringákat, amelyeket ingyenesen biztosítunk a résztvevőknek. Ez a nap az érkezésről, a bringák teszteléséről, beállításáról és a csapat összekovácsolódásáról szól. Az összeszokás, gyakorlás, bringák beállítása érdekében érdmes aznap kitekerni Tivadarig, ahol akár ki is próbálhatjátok a tiszai fürdőzését. Ezt követően pedig elfoglalhatjátok a szállásotokat Fehérgyarmaton, amelyet a városi kollégiumban jelöltünk ki. Erre a napra már vacsorát biztosítunk.
Szállás: Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium Kollégiuma
 
2. nap (42 km), Fehérgyarmat - Penyige
A nap célja a Szamos-mente meghódítása, a dél-szatmári táj felfedezése. Az út a Szamos-menti töltésen halad végig Fehérgyarmat és Szamosújlak között, végig a forgalomtól elzárt területen. A nap második felében Szamosújla-Jánkmajtis-Zsrolyán-Nagyszekeres-Zsarolyán-Fehérgyarmat települések között tekerve érkezünk el Penyigéig alacsony forgalmú mellékutakon. Az első megálló Cégénydányád, ahol a Kölcsey-Kende kúria megtekintése kihagyhatatlan. A 18. században épült, nemrégiben felújított klasszicista stílusú kúriát egy varázslatos angolpark veszi körbe, ahol különleges és hatalmas növények sorakoznak. A kastélyban a Hortobágyi Nemzeti Park felkészült tárlatvezetői ismertetik meg a látogatókkal a Felső-Tisza-vidék természeti értékeit és magát a kúriát. Cégénydányádot elhagyva két igazán különleges templommal a Gyügyei és a Szamosújlaki református templommal ismerkedhettek meg, amelyek attól váltak nemzetközi hírűvé, hogy műemléki felújításukat Európa Nostra díjban részesítették, amely a műemlékvédelem Oscar-díjának tekinthető. Szamosújlak után Jánkmajtis felé vesszük az irányt, a két települést egy alacsony forgalmú, árnyas mellékút köti össze. Jánkmajtis, Zsarolyán után elérkezünk a régió egyik legizgalmasabb műemlékéhez, a nagyszekeresi gótikus templomhoz. Higgyétek el, ez a Szenke-Gőgő patak által közre fogott, kicsiny szigeten álló gótikus templom tényleg le fog nyűgözni benneteket. A nap végén jól fog esni Penyigén a szálláshely elfoglalása a Szenke-patak partján, amelynek tragikus legendájáról mindenképpen kérdezzétek meg a falubelieket vagy szálláshely adótokat. A vacsora előttvagy után, ha még kedvetek szottyan hozzá, pecázhattok a Szenke partján, amely közvetlenül a szálláshelyetek mellett található.
Szállás: Penyige, a Horgásztanya faházaiban
 
3. nap (36 km), Penyige - Tivadar
A reggeli után nekivágunk a szatmári vidék leghíresebb úticéljainak, irodalomtörténeti emlékhelyeinek felkereséséhez. Ezen a napon végig alacsonyforgalmú mellékutakon haladunk Penyige-Kömörő-Túristvándi-Tiszakóród-Szatmárcseke-Nagyar-Kisar-Tivadar útvonalon. Az első úticél Túristvándi híres vízimalma, amely ott áll az Öreg-Túr partján. Ahogy odaértek úgy fogjátok érezni magatokat, mintha egy mesében lennétek és ha megkéritek Karcsi bácsit, még be is indítja nektek a lapátokat és láthatjátok hogyan is működtek egykor a vízimalmok.  Túristvándi után eltekerünk Tiszakóródra a Túr-bukó gátjáig, a Túr és a Tisza összefolyásához, arra a helyre, amely Petőfi Sándort is megihlette. Ebben a varászlatos környezetben, a bukógát vízesése mellett érdemes megebédelni és ha nagyon melegre fordul az idő lehűthetitek magatokat a Túr vagy a Tisza vizében. A rövid délutáni szieszta után egy misztikus helyet keresünk fel, a Szatmárcsekei csónakfejfás temetőt. Az emberarchoz, mások szerint csónakhoz hasonló fejfák keletkezéséről számos teória született, amelyről a helyi református lelkészt érdemes megkérdezni. Ebben a temetőben nyugszik Kölcsey Ferenc, aki Szatmárcsekén írta a Himnuszt, ezért a falut gyakran nevezik a Himnusz bölcsőjének. A következő falu Nagyar, Szatmár kincses szigete. A település határában áll a Petőfi fa, amely arról híresült el, hogy a legenda szerint Petőfi Sándor ennek a Kocsányos-tölgynek az árnyékában írta Tisza című versét. A vándortábor egyik fénypontja a nagyari Luby-kúria megtekintése, melynek szabadulószobáiból történő kijutás igazi csapatmunkát és összpontosítást fog tőletek igényelni, szóval ezt semmiképpen sem hagyhatjuk. A kúria igazán impozáns látványt nyújt, hiszen több száz különleges rózsatő veszi körbe.  Innen már csak egy karnyújtásra található a tiszai híd, amely összeköti Szatmárt, Bereggel, Kisart, Tivadarral. Tivadar az egyik leghangulatosabb falu a Felső-Tisza-vidéken. A szálláshely elfoglalása után mindenképpen keressétek fel a híd lábánál lévő szabadstrandot, ahol a lemenő nap fényénél, a folyó kanyarulatában mártózhattok meg a Tisza vizében. A hosszú nap után vacsora a szálláson.
Szállás: Tivadar, Ház az Élő Vízhez Ifjúsági Szálláshely
 
4. nap (46 km), Tivadar - Vásárosnamény
Egy gyors reggeli és nekivágunk a beregi vidéknek. Talán ez a nap a vándortúra fénypontja, takaros kis falvakon át, a Felső-Tisza-vidék legszebb középkori templomai között, csodás természeti környezetben, fent a gátakon vezet az út. Egész nap biztonságosan, a forgalomtól elzárt területen a gátak tetején tekerünk Tivadar-Tarpa-Márokpapi-Csaroda-Tákos-Vásárosnamény között. A gát egyik oldalán a Tisza zúg, a másik oldalon alma és szilvaföldek lenyűgöző látványa tárul a szemünk elé. A Tivadar és Tarpa közötti gát tetejéről már messze látszik a Tarpai református temploma, hatalmas fehér tornya, amely a Bereg legnagyobb gótikus eredetű temploma. Kövessétek a tornyot! A tarpai szárazmalom a Tiszántúl egyik legpatinásabb ipartörténeti műemléke, amelyet a népi köznyelv csak lónyúzó malomnak hívott.  Ide mindenképpen látogassatok el.  Márokpapi felé haladva Tarpa határában áll a Tarpai-Nagyhegy, amely egy 154 méter magas vulkáni kúp. Követve a szőlőhegy tanösvényt mindenképpen sétáljatok vagy tekerjetek fel a hegy tetejére, hiszen csodálatos panoráma tárul majd elétek. A helyszín ideális helyszíne lesz ebédetek elfogyasztásának. Tarpa után Márokpapi felé vesszük az irányt, melynek középkori temploma a beregi térség egyik legszebb műemléke. Ha van kedvetek győződjetek meg róla, ha kimerítő volt a nap folytassátok utatokat. Ami ezután vár rátok, az valóban a vándortúra legnagyobb kuriózuma. Csarodán található a mosolygó szentek temploma, amely Magyarország egyik leghíresebb árpád-kori temploma. A templom a Csaronda-patak partján fekszik. Miután letámasztottátok a bringákat és szétnéztek, olyan érzésetek lesz, mintha csak egy meséskönyv lapjai elevenednének meg előttetek. Csaroda mellett található egy másik híres beregi falu, Tákos. Tákos a református templomáról vált nemzetközi szinten ismertté, amelyet úgy emlegetnek erre felé, hogy a mezítlábas Notre Dame. Hogy miért is illetik ezzel a névvel? Ehhez el kell jönnötök Tákosra, hogy megismerjétek ezt az igazán különleges történetet. Az út végére érve Vásárosnaményba, a Bereg szívébe érkezünk meg, ahol a leghíresebb a Felső-Tisza-vidéki szabadstrand vár titeket egy kiadós tiszai fürdőzésre. Képzeljétek el, itt olyan homokos part, mintha a tengerparton lennétek. A szálláshelyeteket a Vásárosnaményhoz tartozó gergelyiugornyai strand partján foglalhatjátok el, ahol egy kiadós vacsora után álomra hajthatjátok a fejeteket. Persze nem árt, ha tudjátok, hogy a gergelyiugornyai part éjjel él csak igazán, hiszen rengeteg fiatal keresi fel.
Szállás: Vásárosnamény-Gergelyiugornya, a nemrégiben felújított Garabonciás tábor faházaiban
 
5. nap (50 km), Vásárosnamény - Tuzsér
Másnap a reggelit követően, szálljatok bringára és a belváros felé vegyétek az irányt. A város büszkesége a Tomcsányi-kastély, amely a régió legszebb kastélyai közé tartozik, falai a Bereg Múzeumnak adnak otthont. Ez egy tekerős nap, az eddigiekhez képest kevés látnivalóval, ezért egy jó nap arra, hogy végiggondoljátok mindazt, amit eddig átéltetek a vándortábor alatt, beszélgessetek egymással, gyönyörködjetek a tájban, egy kicsit elmélyedjetek. Vásárosnamény-Tiszaszalka-Tiszavid-Tiszaadony-Tiszakerecseny-Lónya között végig a forgalomtól elzárt kerékpározható töltéskoronán fogjátok a beregi Tiszahátat keresztülszelni. Legalább egyszer, kétszer álljatok meg egy-egy hosszabb pihenőre és ne feledkezzetek meg feltölteni a kulacsokat. Lónyára érve valami olyannak lehettek szemtanúi, amelytől eláll a lélegzetetek. Belépve a Lónyai református templomba ugyanis egy olyan templomot láthattok, amelyről csak nemrégiben, a 2000-es árvíz alkalmával derült ki hogy a padlótól a plafonig freskók borítják falait. Javasoljuk, hogy menjetek fel a torony tetejére és onnan kémleljétek meg a tájat. Lónya a Bereg határa, Magyarország legkeletibb szeglete, ahonnan egy komp segítségével tudtuk átkelni a Tiszán. A kompozás mindig nagy élmény a kerékpártúrákon.  Átkelve a Tiszán, Tiszamogyoróst és Mándokot elhagyva megérkeztek Tuzsérra, ahol elfoglalhatjátok a szállásotokat. Tuzséron álló Lónyay-kastély, a Tiszántúl egyetlen barokk kastélya, melynek impozáns mennyezeti freskói rendkívül híresek. Ami különösen izgalmas, hogy bizonyos csoportok ebben a kastélyban fognak megszállni, így vissza fogtok repülni néhány száz évet az időben. Lesz néhány hét amikor a Tisza partján lévő ízléses szálláshelyek várnak benneteket Tuzséron.  Vacsora és alvás, mert másnap vár rátok a leghosszabb táv
Szállás: Tuzséron a Lónyay-kastély Szállóban és a Tisza partján található szálláshelyeken
 
6. nap: (67 km), Tuzsér - Kisvárda
Az utolsó tekerős napon a Felső-Tisza-vidék egy különleges szegletébe kalauzolunk el benneteket, a Bodrogközbe. Miután átkeltek Tuzséron a kompon, beléptek a Bodrogközbe, amely Magyarország egyik leginkább természetközeli tájegysége. A Bodrogközben alacsony forgalmú mellékutakon fogunk tekerni egész nap. Ennek a tájnak az életét, a kultúráját évszázadokon keresztül a Bodrog és a Tisza határozta meg. A Bodrogköz, akár egy felfedezetlen paradicsom, számos izgalmas csodát rejt. ,Pácin kastélyát semmilyen körülmények között nem szabad kihagyni, ugyanis ez a kastély az egyik leghíresebb és legszebb reneszánsz kastélya Magyarországnak. A kastélypark remek lehetőséget kínál az ebéd elfogyasztásához. Ha bírjátok, ajánlunk két rendkívül izgalmas helyszínt, amely egy kis extra kitérővel garantált élményt fog nyújtani. A honfoglaló őseink elsőként vették birtokba a Bodrogköz területét, amelynek stratégiai elhelyezkedése, védhetősége (hiszen minden irányból folyók zárták körbe), a honfoglalás éveiben a Kárpát-medenceegyik első hatalmi központjává tette. Karos határában kerültek elő a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglaláskori régészeti leletei. A szomszédos Karcsán egy olyan román korból származó ősi rotunda templom áll, amelyet a legenda szerint Tündérek, valójában a Johannita lovagrend építette. Bárhogy is történt ez a román korból származó ékszerdoboz, tényleg rendkívül különleges. Ha Karos és Karcsa nem is férne bele az időtökbe, energiátokba, Pácinra mindenképpen látogassatok el. Ez a folyók által határolt tájegység nagyon elszigetelt vidék volt, ahol valaha virágzó népi kultúra sarjadzott, a régiót néptánc dialektusai, népi kultúrája tették híressé. Erről magatok is meggyőződhettek Cigándon a Múzeumportán, amely hihetetlen színvonalas és szórakoztató kiállításokkal mutatja Bodrogköz természeti és néprajzi értékeit. A Bodrogközi kalandunkat követően, átkelünk a Rákóczi-hídon, amely Cigándot köti össze Kékcsével. A hídon átkelve a rétközi tájegységre érkezünk, innen már csak néhány kilométer választ el minket a Felső-Tisza-vidéki vándortábor utolsó állomásától Kisvárdától. Kisvárda felé Kékcse, Szabolcsveresmart, Döge irányából közelítsük meg, így elkerülhetjük a nagyobb közúti forgalmat. Nyíregyháza után, Kisvárda a Felső-Tisza-vidék magyarországi területének második legnagyobb városa, a Rétköz szíve. Miután letettétek a bringákat, elfoglaltátok a szállásokat és megvacsoráztatok, sétáljatok egyet a város utcáin. Amit mindenképpen keressetek fel, a kisvárdai vár, amely az Alföld egyik legnagyobb erőssége, mérete a gyulai várral vetekszik. A történelmi városban található a régió legszebb zsinagógája, amely jelenleg a Rétközi Múzeumnak ad otthont. A városközpont polgári házai a város egykori gazdagságát, kereskedelmi jelentőségét idézik.
Szállás: Kisvárda, egyeztetés alatt
 
7. nap:
Ez a nap már csak a hazaútról szól. Éppen azért jelöltük ki nektek Kisvárdát a záró szálláshelynek, mert a város remek vasúti kapcsolatokkal rendelkezik és könnyen és gyorsan hazaértek. 
 
Hozz magaddal feltétlenül
hálózsák,
baseball sapka vagy bármilyen fejfedő, amely megvéd a naptól,
naptej,
vegyes ruházat egy hétre, amelyet gondosan csomagolj be utazótáskádba. Legyen néhány melegebb ruha is nálad, ha rosszra fordulna az idő.
sportcipő,
jó minőségű esőkabát, amely több esőt is kibír,
napszemüveg,
kisebb hátizsák, amelybe az aznapi szendvicsedet, naptejet, esőkabátod szállíthatod a túra alatt,
fürdőruha, mivel sokat leszünk víz közelében,
papucs, a higiénikus zuhanyzáshoz és a Tisza-parti sétákhoz,
tisztasági csomag, amely a legfontosabb tisztálkodási eszközeidet tartalmazza,
zsebkendő, WC papír a biztonság kedvéért,
íróeszköz,
fontosabb gyógyszerek, amelyre esetleg szükséged lehet,
költőpénz.
 
Amit ne hozz magaddal:
kerékpár, mivel ezt mi adjuk nektek,
sisak, láthatósági mellény, ugyanis ez jár a bringa mellé,
kulacs, mivel ezt a helyszínen kapsz tőlünk, amelyet utána haza is vihetsz magaddal.
Az utazó táskád szállításáról szintén mi gondoskodunk, így kerékpáros táskára, nagyméretű hátizsákra sem lesz szükséged, amely egész nap a hátadat dörzsölné, melegítené. Az utazó táskád már ott fog téged várni minden nap a szálláshelyen, amelyet egy autóval szállítunk utánatok. 
 

Ha szeretne előjelentkezni a túrára, ezen az oldalon megteheti.

  • IdőtartamIdőtartam: 7 nap/6 éjszaka
  • Nehézségkönnyű
  • Hossz240 km

2019. 07.

HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
 
14
 
15
16
17
18
19
 
20
21
 
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
31