Bejelentkezés

Útvonalak


Őrségi kerékpáros vándortábor


A túra útvonalának bemutatása

Az érkezés napja, Szentgotthárd
Az őrségi túra útvonala az ország legnyugatibb városában, a Rába-folyó mentén fekvő Szentgotthárdon kezdődik. A település az egész országból jól megközelíthető a 8-as főúton busszal vagy a MÁV és GYSEV vonataival.
A túrára érkezők első szálláshelye is Szentgotthárd. Az érkezéskor átvett csomagokat elszállítjuk a szálláshelyre, ahol a kerékpárok átvétele is megtörténik.
Az érkezés napján egy rövid, a csoport és a vezetők összeszokását segítő túrával kezdődik a kaland. Az útvonalat a csoport – ahogyan azt minden nap - az indulás előtt egyeztetik. Itt lehetőség van arra is, hogy áttekerjenek Ausztriába. A tervezett esti program a település felfedezése.
 
A második nap (20 km), körtúra Szentgotthárdról
Az őrségi vándortábor első napján egy körtúra útvonalát járják be a résztvevők. A körtúra amolyan „mindenből egy kicsit” túra: az Őrségre jellemző dombok és lejtők, a fürdésre is alkalmas Hársas-tóban fürdés, érintetlen erdők mélyén biciklizés, épített örökség, Apátistvánfalván pedig lehetőség van a valamikori vasfüggöny és határőrség emlékeit bemutató kiállítás megtekintésére is.
A nap kifejezett célja, hogy minden résztvevő a lelkében is ideérjen. Felvegye a táj ritmusát, az érzékei megnyíljanak az Őrség befogadására.
 
A túranap tervezett útvonala (20 km): https://www.bikemap.net/en/r/4228954/
 
A harmadik nap (26 km), Szentgotthárd - Őriszentpéter
A tábor második napján a résztvevők valódi őrségi tájon, erdőkön át jutnak el az Őrség közigazgatási központjába Őriszentpéterre. Az útvonal: Szentgotthárd – Farkasfa – Szalafő – Őriszentpéter. Az útvonal a csoport igényei, erőnlétének figyelembe vételével került kiválasztásra. Ezen szakaszon lehetőség van alternatív útvonalakra használatára is: az Őrségi Nemzeti Park területén több erdészeti útvonal is választható, útba ejthető Kondorfa is.
Az útvonal mentén, Szalafőn, a hét halomra épült, szeres településen, Pityerszeren található skanzenben, autentikus környezetben minden résztvevő megismerkedhet az Őrség és a Vendvidék épített örökségeivel, betekintést kaphat a természettel szorosan együtt élő, őrségi emberek életéből.
A túranap Őriszentpéteren ér véget. Az Őrség fővárosában két éjszakát töltenek a résztvevők.
Az esti programokat úgy állítottuk össze, hogy azok alkalmasak legyenek a csoporttagok összehangolódására, a megélt élmények feldolgozására. Ezért a túra minden estéjében a szervezett programok mellett fontos lesz az aznapi élmények „kibeszélése”, és a következő napi túra áttekintése, a kerékpárok ellenőrzése.
Ízelítő a programokból:

   • közös szalonnasütés, perec, kenyér, langallósütés az udvari kemencében;
   • tábortűz mellett a túranap áttekintése, beszélgetés;
   • Őrállók Alapítvány bemutatója (íjászat korhű ruhákban stb.);
   • egyéb csapatépítő sport lehetőségek (foci, kosárlabda, kézilabda);
   • barangolás a városban, ismerkedés a várossal.

 
A túranap tervezett útvonala (26 km): https://www.bikemap.net/en/r/4254043/
 
A negyedik nap (42 km) , körtúra Őriszentpéterről
A napi túra célja az Őrség megismerése: Magyarföld, Velemér, Magyarszombatfa, Szentgyörgyvölgy, Kerkafalva, Szatta. Igazi, háborítatlan őrségi települések. A túra közben kipróbálhatják az őrségi agyagot felhasználó kerámiakészítést.
Megtekintik a veleméri templomot.
A visszaérkezés után pedig megismerhetik az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának tevékenységét, bepillantást kaphatnak a mindennapi feladatokba.
 
A túranap tervezett útvonala (42 km): https://www.bikemap.net/en/r/4229330/ 
 
Az ötödik nap (32 km), Őriszentpéter - Nádasd
A túra útvonala hamisítatlan őrségi tájon, erdőkön, kistelepüléseken vezet át. Láthatunk itt fából épített haranglábakat, átsétálhatunk az őslápon, amelynek a kialakulását, fenntartását egy interaktív kiállításon is megismerhetik a résztvevők.
A túranap két legértékesebb célpontja a szőcei tőzegmohás láprét és a hozzá kapcsolódó Lápok-háza megtekintése.
Az útvonalon érintik az Őrség másik gyöngyszemét a Vadása-tavat is. A tóban jó idő esetén fürödni is lehet, de ha az időjárás a fürdést nem teszi lehetővé, akkor a tó körüli séta is fantasztikus élmény.
A túranap második felében a résztvevők elhagyják a Vendvidék és az Őrség tájait, és átkerekeznek a Vasi-hegyhát lankáira. A túranap Nádasdon ér véget.
 
A túranap tervezett útvonala (32 km): https://www.bikemap.net/en/r/4254050/   
 
A hatodik nap (34 km), Nádasd - Oszkó
Vas megye másik értékőrző és történelmi értékekkel rendelkező tájegysége a Vasi-hegyhát. Vasvár, a megye ősi székhelye, a lankás táj hangulata eltér az Őrségtől, de értékeinek megismerése ugyanolyan élmény.
Ez a nap sem múlhat el a fürdőzés lehetősége nélkül. Az eredeti útvonal alapján, mi a Gersekaráti-tavat terveztük, de a csoport választhatja a Döröskei-tavat is. Mindkét tó kedvelt hely a strandolók körében.
Vasváron a Szentkút és a Vaskapu, illetve a katonák útjának megtekintése a napi program része. A Vasvár és Győrvár között húzódó 8km hosszú sánc, földből és fából készült építmény a X-XI. századi határvédelmi rendszer belső vonala volt. A Vaskapu a Katonák útja nevezetű fontos kereskedelmi és hadiutat ellenőrizte.
http://www.vasvar.hu/0/katalogus/142/45622/vaskapu-katonak-utja 
A nap végén a szállás az oszkói szőlőhegyen várja a résztvevőket. A szőlőhegy az ország egyik mintaprojektje, amelyben a helyiek évtizedes munkával megtartották, visszaállították apáik épített és természeti értékeit. A hegyen lehetőség van a népi építészeti megoldások megtekintésére. Igény esetén a szalmából és agyagból a vályog, a rakott sárfal készítése is kipróbálható.
A program esti tábortűzzel és szalonnasütéssel zárul. 
 
A túra tervezett útvonala (34 km): https://www.bikemap.net/en/r/4252625/ 
 
A hetedik nap, hazautazás Oszkóról
A túra utolsó napjának délelőttjén lehetőség van az oszkói szőlőhegy megtekintésére, bejárására is. 
A hazautazás Vasvár, Pácsony, Zalabér vasútállomásairól indulhat. Az állomásokra a résztvevők kerékpárral érkeznek, a csomagjaikat – az egész heti gyakorlatnak megfelelően - gépkocsival szállítjuk a hazautazás indulópontjára. Itt történik meg a kerékpárok átadása – átvétele is.
 
A túranap tervezett útvonala (20 km): https://www.bikemap.net/en/r/4253872/

Összefoglalás
Mi, a túrát szervezők fontosnak tartjuk, hogy ez a túra lehetőséget adjon minden résztvevőnek az Őrség, a Vasi-hegyhát legszebb tájainak, épített örökségének megismerésére. Emellett célunk, hogy a résztvevők megismerjék a területet, megérintse őket a táj és a benne élő emberek harmóniája. A túra alkalmas legyen a fizikai kihívások mellett az elmélyülésre, a valódi kiszakadásra a mindennapok zajából, forgatagából. Akik részt vesznek a túránkon a lábukban, a szemükben és a lelkükben is hazavigyenek valami jót, értékeset, életre szóló többletet az Őrségből és a Vasi-hegyhátból. 
 
  • Időtartam7 nap/6 éjszaka
  • Nehézségközepes
  • Hossz174 km

A jelentkezési felület 2018. február 1-től lesz elérhető

2018. 07.

HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
 
24
25
26
27
28
29
30
31