Bejelentkezés

Útvonalak


Palócföldtől a Dunakanyarig

 

1. nap Salgótarján-Salgóbánya
 
Érkezés Salgótarjánba. A vasútállomás melletti helyi buszpályaudvarról tovább utazás Salgóbányára, az Ipolyerdő Erdészház Múzeumához.
Programok:
Szállás: Ipolyerdő Ifjúsági Szállása (Erdészház Múzeum), Salgóbánya, Vár út 8.
 
2. nap, Salgóbánya – Szécsény, Pöstyénpuszta (50km)
 
Indulás Salgóbányáról. A zöld kerékpáros jelzésen ereszkedünk le Salgótarjánba, ahol a Baglyaskővár Természetvédelmi Központba látogatunk el. Itt lehetőség van a madármentésről és a térség élővilágáról meghallgatni egy rövid előadást, valamint az itt ápolt madarakat megtekinteni.
Baglyaskővár után, a Gyurtyánoson keresztül csatlakozunk a sárga kerékpáros jelzéshez, majd a Kercseg-patak mentén Karancslapujtőre érkezünk. Innen Litke felé vesszük az irányt.
Litkénél választhatunk, hogy kitérőt teszünk az Ipolytarnóci Ősmaradványokhoz vagy egyenesen a Páris-patak szurdokvölgye felé haladunk tovább. A Palóc Grand Canyon után, a Szécsény előtt található Pösténypusztát célozzuk meg, ahol a mai napi szállás található.
Programok:
Páris-patak szurdokvölgye: kb. 500 méter hosszú, csak esőzések után van benne víz, könnyen járható, kb. 1 óra 
Ipolytarnóc Ősmaradványok (a magyar Pompei): ehhez a programhoz Litkénél kell letérni. Amennyiben ezt a programot választjuk, a túra aznapi távja 62 km! 
Szállás: Ipolypart Vendégház, Szécsény-Pösténypuszta, Kassai út 83.
 
3. nap, Pöstyénpuszta – Hollókő (22 km)
 
Pöstyénpusztáról Szécsénybe tekerünk, ahol a Forgách-kastély parkja mellett érünk a belvárosba. A kastélyban jelenleg a múzeum működik. Innen nem messze, a Fő téren található a Tűztorony, ami ferdeségéről nevezetes. Szécsényből Varsányon és Rimócon keresztül érkezünk Hollókőre, hazánk egyetlen falujába, ami szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A szállás egy eredeti formájában megőrzött parasztházban lesz.
Programok:
Szécsény, Kubinyi Ferenc Múzeum (Forgách-kastély)
Szécsény, Tűztorony
Hollókői vár, faluséta, helyi múzeumok, számháború
Hollókői környéki tanösvények, pl. foltos szalamandra élőhelye
Szállás: Hollóköves Vendégház, Potla ház, Hollókő, Petőfi út 30.
 
4. nap, Hollókő – Bánk (49 km)
 
Hollókőről a Cserhát kis településein, szép erdei környezetben halad a túra. Cserhátszentiván után kb. 4,5 km-re egy hosszú, meredek lejtő következik. Magyarnándoron egy kis kitérővel elérhető a Nagy-kilátó. Debercsényt, Szentét, Kétbodonyt és Romhányt elhagyva Bánkra érkezünk, ahol délután strandolhatunk egy jót, mert nyáron a tó vizének hőmérséklete a Balatonéhoz hasonló.
Programok:
Magyarnándor, Nagy-kilátó
Bánki-tó, strandolás
Szállás: Bánk, Nádas kemping
 
5. nap, Bánk – Zebegény (50 km)
 
Bánkról Rétságon, Tolmácson és Diósdon keresztül Nógrádra érkezünk. A hegy tetején az egykor büszke vár romja találhatóak, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környező vidékre. A vár után, a hegyen átvágva érjük el Királyrétet. A túra legkönnyebb része következik, kellemes gurulás Kismarosig, innen pedig a Duna melletti kerékpárúton érjük el a Zebegényi sátortábort.
Programok:
Nógrádi vár
Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont: Börzsöny lakói interaktív kiállítás 
Szállás: Zebegényi Erdei Sátortábor (kiépített sátortábor)
 
6. nap, Zebegény - Kesztölc (35 km)
 
Zebegényből a Duna menti kerékpárúton a Szobi kompig haladunk, majd a Dunán áthajózva, többnyire a Duna partján, Esztergom felé tartunk a Bazilikához. Innen, egy jó darabon a Duna-partot követjük, majd átvágva a belvároson, az Esztergom-Kertvárosban található Palatinus-tóhoz érkezünk. A tótól már nincs messze Kesztölc majd ezer éves települése, ahol az Erdészház Turistaház található, a túra utolsó szállása. Kesztölcről érdemes ellátogatni Klastrompusztára, ahol az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a Pálos rend első templomának romjai láthatóak. A szállásról könnyed sétával elérhető a hangulatos Kesztölci pincesor is.
Programok:
Esztergomi Bazilika (kincstár, altemplom, kupola)
Duna Múzeum
Klastrompuszta
Kesztölci pincesor, faluséta
Szállás: Zebegény, Erdészház Turistaház
 
7. nap Kesztölc, hazautazás
 
Kesztölcről a helyi Volán járataival érhetők el az Esztergom – Budapest vasútvonal Dorogi vagy Leányvásári állomásai.
 
  • Időtartam7 nap / 6 éjszaka
  • NehézségKözepes
  • Hossz214 km

A jelentkezési felület 2018. február 1-től lesz elérhető

2018. 06.

HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
30