Bejelentkezés

Útvonalak


Palócföldtől a Dunakanyarig

 

A szálláshelyek és a túra útvonala kismértékben módosulhat.

1. nap Salgótarján-Salgóbánya
 
Érkezés Salgótarjánba. A vasútállomás melletti helyi buszpályaudvarról tovább utazás Salgóbányára, az Ipolyerdő Erdészház Múzeumához.
Programok:
Szállás: Ipolyerdő Ifjúsági Szállása (Erdészház Múzeum), Salgóbánya, Vár út 8.
 
2. nap, Salgóbánya – Szécsény, Robinson Szigetek (Ipoly holtágak és tavak) (55km)
 
Indulás Salgóbányáról. A zöld kerékpáros jelzésen ereszkedünk le Salgótarjánba, ahol a Baglyaskővár Természetvédelmi Központba látogatunk el. Itt lehetőség van a madármentésről és a térség élővilágáról meghallgatni egy rövid előadást, valamint az itt ápolt madarakat megtekinteni.
Baglyaskővár után, a Gyurtyánoson keresztül csatlakozunk a sárga kerékpáros jelzéshez, majd a Kercseg-patak mentén Karancslapujtőre érkezünk. Innen Litke felé vesszük az irányt.
Litkénél választhatunk, hogy kitérőt teszünk az Ipolytarnóci Ősmaradványokhoz vagy egyenesen Szécsény felé haladunk tovább, ahol a mai napi szállás található egy izgalmas helyen, a Robinson Szigeten.
 
Programok:
Ipolytarnóc Ősmaradványok (a magyar Pompei): ehhez a programhoz Litkénél kell letérni. Amennyiben ezt a programot választjuk, a túra aznapi távja 70 km! 
Szállás: Robinson Szigetek Kemping faházai, Szécsény külterület, Balassagyarmat irányában, Ipoly holtágak és tavak mellett
 
3. nap, Szécsény – Hollókő (42 km)
 
A szállásról Pöstyénpusztán át vissztekerünk a Páris-patak sszurdokvölgyéhez. Ez a Palóc Grand Canyon, ami egy óra alatt kényelmesen bejárható. Innen Szécsény városa felé vesszük az irányt, ahol a Forgách-kastély parkja mellett érünk a belvárosba. A kastélyban jelenleg a múzeum működik. Innen nem messze, a Fő téren található a Tűztorony, ami ferdeségéről nevezetes. Szécsényből Varsányon és Rimócon keresztül érkezünk Hollókőre, hazánk egyetlen falujába, ami szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A szállás egy eredeti formájában megőrzött parasztházban lesz
Programok:
Szécsény, Kubinyi Ferenc Múzeum (Forgách-kastély)
Szécsény, Tűztorony
Páris-patak szurdokvölgye: kb. 500 méter hosszú, csak esőzések után van benne víz, könnyen járható, kb. 1 óra
Hollókői vár, faluséta, helyi múzeumok, számháború
Hollókői környéki tanösvények, pl. foltos szalamandra élőhelye
Szállás: Hollóköves Vendégház, Potla ház, Hollókő, Petőfi út 30. (néhány turnus a közeli Kutasó település turistaszállásán)
 
4. nap, Hollókő – Bánk (49 km)
 
Hollókőről a Cserhát kis településein, szép erdei környezetben halad a túra. Cserhátszentiván után kb. 4,5 km-re egy hosszú, meredek lejtő következik. Magyarnándoron egy kis kitérővel elérhető a Nagy-kilátó. Debercsényt, Szentét, Kétbodonyt és Romhányt elhagyva Bánkra érkezünk, ahol délután strandolhatunk egy jót, mert nyáron a tó vizének hőmérséklete a Balatonéhoz hasonló.
Programok:
Magyarnándor, Nagy-kilátó
Bánki-tó, strandolás
Szállás: Bánk, Nádas kemping
 
5. nap, Bánk – Szokolya (30 km)
 
Bánkról Rétságon, Tolmácson és Diósdon keresztül Nógrádra érkezünk. A hegy tetején az egykor büszke vár romja találhatóak, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környező vidékre. A vár után, a hegyen átvágva érjük el Királyrétet, ahol a Hiúz Erdei Iskolában megismerkedhetünk a Börzsöny lakóival. Innen már nincs messze a szállás Szokolyán.
 
Programok:
Nógrádi vár
Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont: Börzsöny lakói interaktív kiállítás. Csütörtökön és pénteken 9:00-15:00  között, hétvégén és munkaszüneti napokon 9:30-17:00 között tekinthető meg. Hétfőtől szerdáig előzetes bejelentkezéssel, csoportok számára látogatható.
Szállás: Általános Iskola, Szokolya (tornaterem)
 
6. nap, Szokolya - Kesztölc (50 km)
 
Szokolyáról legurulunk a Duna-menti kerékpárútra és ott Szobi kompig haladunk, majd a Dunán áthajózva, többnyire a Duna partján, Esztergom felé tartunk a Bazilikához. Miután kigyönyörködtük magunkat, Esztergom- Kertvároson át Kesztölcre indulunk, a szállásunk felé. Akiknek még van ereje, kilátogathatnak a Kesztölc mellett Klastrompusztára is (oda-vissza 30 km, szintemelkedés jelentéktelen).
Programok:
Esztergomi Bazilika (kincstár, altemplom, kupola)
Duna Múzeum
Szállás: Kesztölc, Erdészház Turistaház
 
7. nap Esztergom, hazautazás
 
Kesztölcről vasúttal vagy autóbusszal lehet elindulni Budapest, Győr vagy Dorog felé.
 
  • Időtartam7 nap / 6 éjszaka
  • NehézségKözepes
  • Hossz226 km

A jelentkezési felület 2018. február 1-től lesz elérhető

2018. 07.

HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
1
2
 
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31