Bejelentkezés

Útvonalak


Túra a Körösök mentén

 

Túra a vadregényes Körösök mentén!

3 nap a bringán és 3 nap indián kenuval.

Békés – Köröstarcsa – Gyomaendrőd – Szarvas

Ezt a vándortáborunkat a Kárpát-medence és egyben a történelmi Magyarország közepén elhelyezkedő Körösök Vidékére (völgyébe) szervezzük, amely mind természeti mind kulturális értékekben igen gazdag és izgalmas vidéke hazánknak.
Túravezetőink segítségével vezetett bringa és vízi túráink során folyókat, holtágakat, erdőket, mezőket, történelmi városrészeket, várat, kastélyokat, emlékhelyeket és egyéb érdekességeket érintve járjuk be a gyönyörű Körösök Vidékének egy jórészét. Megismerkedünk a Dél-Alföld eme szegletének igazán harmonikus, ám igen sokszínű arcával. A turisztikai eszközöket (kerékpárokat, kenukat, mentőmellényeket, tábori sátrakat, ágyakat…) a csomagok és egyéb felszerelések előre szállítását, valamint az étkezést mind-mind a szervezők biztosítják. Ezzel segítve a gondtalan túrázás formájában történő, (a valós élményszerzésen alapuló) ismeretterjesztést és nem utolsó sorban a mozgás örömének ilyen formában való népszerűsítését is.
 
 
 

Az útvonal:

Békéscsaba, Békés, Gyula a Kettős-Körös, a Fehér és az Élővíz-csatorna mentén (Bringával)

Békés—Köröstarcsa—Gyomaendrőd—Szarvas szakaszok a Kettős- és a Hármas-Körösökön indián kenuval, majd Szarvas és Békésszentandrás környéke (újra bringával).

 

1.    nap:

Figyelem, változás, az érkezés napján nincs ebéd!

Amennyiben közvetlenül Békés-Dánfokra érkezik a csoport, és van ideje, bringatúra következik Békéscsabára.

Lehetőségünk lesz megtekinteni többek között a helyi Munkácsy Mihály Múzeumot és Emlékházat, az interaktív játszótérrel és szabadidőparkkal felszerelt Csabai Kolbász Falut, majd megpihenni a békéscsabai Széchenyi Ligetben a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület által üzemeltetett Látogatóközpontban is.

Kora este visszatérés a Békés-Dánfoki Üdülőközpontba. Vacsora, fürdési lehetőség, a táborban található homokos szabad strandon, foci, röpi, tollas, ping-pong stb.. (lehet gyakorolni (akár) a helyi kerékpáros KRESZ parkban is.) Este bőséges vacsora az Üdülőközpont étkezdéjében majd szabadprogram.

A Békés-dánfoki Üdülőközpont és Ifjúsági Tábor egy közel 10 hektáron elterülő, jórészt ligeterdővel borított, szinte teljesen vízzel körül ölelt, igazi gyöngyszem az aktív turizmus hívei számára.  Az üdülőtábor területén kulturált tűzrakhelyek, füves foci pálya, röpi pálya, homokos szabad strand és megannyi szabadidős programot segítő lehetőség található. E helynek külön konyhája, étkezője és büféje is a vendégek rendelkezésére áll. A szállás a táboron belül hangulatos jurta sátrakban, kempingágyakon közvetlenül a vízpart mellett. (Békés-Dánfokon 2 éjszakát tölt a csapat). (http://www.bekes-danfok.info/)

2. nap:
 
Reggeli után indulás a következő napi bringa túrára:
A túra első fele Békés-Dánfokról indulva, forgalom nélküli árvízvédelmi töltésen halad végig a hangulatos és látványos Kettős-, majd a Fehér-Körös partján. (Esős idő esetén a felázott gátkorona helyett a túraprogram kis forgalmú mellékutakat vesz igénybe.) Útközben strandolási lehetőség Szanazugban, a Fehér és a Fekete-Körösök összefolyásánál létesített homokos szabad strandon. Ezután a Fehér-Körös gátkoronáján haladva elhaladunk a gyulai tömlős gát mellett, majd szinte közvetlenül a magyar-román határ mellett található gyönyörű gyulavári Kastélyba kérhetünk bebocsátást. Az érdekes kastélylátogatás során alkalom nyílik többek között meghallgatni a világ himnuszaiból is jó néhányat… Ezután utunkat a patinás Gyula városa felé vesszük melynek fürdővárosi hangulata, középkori végvárának érintetlensége, annak monumentalitása igen nagy élményt nyújthat mindenki számára. 
 
A vár kívül, belül bejárható és külön kérésre idegenvezetés is igényelhető. A történelmi városnegyeden átkerekezve a „Százéves” Cukrászda, az interaktív Almássy Kastély Múzeuma, Erkel Ferenc szülőhelyén kialakított emlékház, a hangulatos terek, parkok  következnek, melyek mind-mind valós élményt és igazi értékeket közvetíthetnek az ide látogató bringatúrás fiatalok számára. (Közben menüs ebéd egy helyi étteremben.) Gyulát (a várost átszelő hangulatos Élővíz-csatorna mentén) elhagyva, a megyeszékhely Békéscsaba irányába kerekezünk tovább. Útközben pihenőt tartunk a Wenckheim és Széchenyi grófi családok egykori pósteleki Kastélyánál, valamint az azt körülvevő festői kastélyparkban. A csodaszép park több száz éves fái, környezetének ódon hangulata mindenkit elvarázsol, aki csak arra jár. A pihenő után Gerla falut érintve, egy kisforgalmú mellékúton tekerünk vissza a Békés-Dánfoki Üdülőközpontba, ahol vacsora után újra fürdőzés és pihenés várja a megfáradt túrázókat. A helyi szabad strandon ekkor már rendelkezésre állnak az elkövetkező napokon használandó túra kenuk, amelyeket már akár ki is lehet próbálni és gyakorolni velük az evezést.
 
3. nap: 
 
Reggeli után rövid eligazítás az elkövetkező vízi túrára vonatkozólag. A csomagokat szállítójármű viszi a következő állomáshelyre, Köröstarcsára így a kenukba csak a legfontosabb, és a leg-nélkülözhetetlenebb dolgok kerülhetnek, azok is vízhatlan műanyag hordóba csomagolva. Indulás 10 óra körül az Üdülőközpont melletti kikötőből. Napi táv 20 km a vadregényes Kettős-Körösön. Menet közben pihenőt tartunk a Bodoky Károly Vízügyi Múzeumnál, valamint a Kereki-hídnál (Petőfi emlékhely) is. A pihenőhelyeken van mód a hideg úticsomagból történő étkezésre, amelyet a szervezők biztosítanak. Aznapi szállásunk az igen hangulatos köröstarcsai kishajó-kikötőbe telepített sátortáborban, kempingágyakon. A meleg vacsora helyben, ugyanitt. A táborban hideg-meleg vizes zuhanyzás, WC-k, büfé, a sátrakban áramvételezési lehetőség áll rendelkezésre. Bevásárlási lehetőség (élelmiszer bolt) kb. 400m-re.
 
4. nap:
 
Ezen a túra napon Köröstarcsáról-Gyomaendrődig evezünk. (kb. 25 km) Indulás közvetlenül a reggeli elfogyasztása és az összepakolás után. Útközben pihenőt tartunk a Kettős és a Sebes-Körösök összefolyásánál, ahonnan a folyót már Hármas-Körösnek hívják. Ezután rövid kitérő és újabb pihenő a vadregényes Félhalmi- Holtágrendszer horgásztanyáján ahol a büfézési lehetőség is adott. Következő pihenőnk már a Gyomai-szabadstrand, ahol újabb pihenőt tartunk és elfogyasztjuk az előre csomagolt aznapi úticsomagot is. Ezután már csak néhány km és megérkezünk e napi táborhelyünkre a templomzugi-holtág partján lévő Payer kempingbe. A kempingben a szervezők által biztosított alapszolgáltatásokon kívül, foci, röpi és strand mellett igen sok egyéb szolgáltatást is igénybe lehet venni külön díjazás fejében
 
 
5. nap:
 
Az utolsó evezős napunkon Gyomaendrődről-Szarvas Halászlakig lapátolunk, amely szakasz a Körösök egyik legszebb és legérintetlenebb, igazán vadregényes része. (napi táv 20 km). Útközben megállunk pihenőre a Peresi-holtág befolyójánál létrehozott Körösvölgyi Természetvédelmi Bemutatóháznál, ahol a Körös vidék természeti értékeiből, valamint az egykori folyószabályozás munkálataiból készült tárlatot nézhetjük meg. Következő pihenőnk a Hortobágy-Berettyó és a Körös összefolyásánál létesített „Árvízi kapunál” lesz, ahol elfogyaszthatjuk az előre csomagolt úti csomagot is. Vízi túra programunkat Szarvas Halászlakon fejezzük be, ahonnan egy rövid pihenőt követően már újra bringával folytatjuk tovább utunkat a szarvasi Holt-Körös mentén, a következő szálláshelyig, ahol, az utolsó két éjszakánkat töltjük. Az Ifjúsági Tábornak foci pályája, röpi pályája, saját stégje, fürdőhelye, étkezdéje és büféje is van. Este vacsora, szabadprogram a táborban.
 
6. nap:
 
Ezen az utolsó túranapunkon igyekszünk minden érdekességet bejárni (betekerni) a környéken. Lehetőség van az ország leghíresebb Arborétumában nagy sétát tenni, annak közvetlen szomszédságában található, és hazánk egyetlen interaktív parkjának minősülő, igen izgalmas Mini Magyarország Makett Parkban elbolyongani, az Anna-ligeti Tanösvényt végig járni, a Körösvölgyi Állatparkba bekukkantani, majd a Történelmi Magyarország közepét jelképező régi „Szélmalom-emlékműhöz”, kipróbálni a sárkányhajózást, eltekerni, az 1941-ben átadott Horthy Istvánról elnevezett régi békésszentandrási Duzzasztót megtekinteni. De a szarvasi Vízi Színház esti előadása is igen nagy élményt nyújthat sokaknak. ( A program szabadon választható.)
Este vacsora után táborzáró program a tűz mellett.
 
 
7. nap:
 
Reggeli után csomagolás és haza utazás.
 
 

Figyelem!

Erre a programunkra csak úszni és kerékpározni tudó diákok csoportjainak jelentkezését fogadjuk el.
Jelentkezéshez kattintson ide

 

Étkezés, ellátás:

A gyerekek ellátása 1. nap ebéddel kezdődik, és utolsó nap reggelivel zárul. Napi 3x-i tartalmas és energia gazdag étkezést biztosítunk. A táborhelyek területén büfék üzemelnek.

Amit a vándortáborba feltétlenül hozni kell

(max. 1 sporttáska vagy kisbőrönd és a hálózsák névvel ellátva):

 • vegyes ruházat, (melegebb öltözék is!)
 • megbízható esőkabát (nem esernyő!)
 • 2 db törölköző
 • fürdőruha
 • tisztasági csomag 
 • nyári sapka vagy kendő
 • sportcipő
 • papucs, vízi cipő vagy szandál
 •  zseblámpa,
 • WC-papír, zsebkendő
 • napozó krém
 • kis hátizsák
 • íróeszköz,
 • hálózsák

Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és a Magyar Kajak Kenu Szövetség

http://vandortabor.hu/

http://bringasvandor.hu/                

 http://vizivandor.hu/

 

Ha szeretne előjelentkezni a túrára, ezen az oldalon megteheti.

 • Időtartam7 nap / 6 éjszaka
 • Nehézségkönnyű
 • Hosszbringán 90 km, kenuban 65 km

Erre a vándortáborra a jelentkezés a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnél.

 

Jelentkezés